Technieken:
Schilder- en tekenwerk, fotografie, grafische vormgeving en animatie.
Poëzie. 

Thematiek:
Het leven zit vol tegenstrijdigheden. Leven, dood en alles daartussen. 
Kunst is een manier om daarmee om te gaan en te navigeren tussen momenten van verdriet en geluk. In de kunst laat ik die momenten samenvallen en samenvloeien. Het gevoelsleven - van mezelf, iets of iemand anders - staat dan ook centraal in alles wat ik tot uiting breng. Poëzie en beeld versterken elkaar daarin. 

"Het archief" speelt een belangrijke in zowel mijn werkwijze als de resultaten. Ik schrijf vanuit een zelf opgesteld archief met notities van wat me opvalt in dagelijkse (menselijke) interacties: iets wat toevallig poëtisch is, onbedoeld humoristisch, filosofisch relevant of troostend relativerend. Ik verbind oude met nieuwe gedachten en kom tot inzichten over het mens-zijn. 

In schilder- en tekenwerk kan ik lucht geven aan alle gedachten.
Beeld en poëzie verwerk ik tot publicaties: brieven, boeken, audiovisueel werk en voordrachten. Wanneer ik tot nieuwe inzichten kom is het meestal tijd voor nieuw werk.  


Werkervaring:
Ik studeerde illustratie aan het Grafisch Lyceum Rotterdam (2006-2010) en Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam (2010-2014). 

Tijdens mijn eerste studie richtte ik het platform A Happy Family op dat Haagse jonge kunstenaars met elkaar verbond in talloze projecten, exposities en evenementen. Ik begon ook met het aannemen van ontwerp opdrachten. 

Na mijn afstuderen werkte ik voor Galerie Maurits van der Laar, Metropolis M en West Den Haag. In 2018 besloot ik mij te richten op mijn autonome praktijk en ging een samenwerking aan met uitgeverij Unformed Informed. In 2020 lanceerde het kunstenaarsboek Het is jij of ik, dat de afstand tussen de jij-persoon en ik-persoon invoelbaar maakt in taal en beeld. 

In 2021 volgde de boekbespreking bij Huis Voor Makers. Met wie ik samen in 2022 de Makersregeling van Gemeente Den Haag mocht ontvangen. 

Het satellietbedrijf SES vroeg mij in 2022 een prentenboek te illustreren en ontwerpen. Samen met Bob Winters lanceerde ik in een halfjaar Stories of Lifetime, The Adventures of Sattie.

Als kunstvakdocent werk ik op locatie met verschillende doelgroepen. Waaronder in het bijzonder iedere vrijdagochtend met mensen met dementie. Ik geef deze lessen genaamd KunstKnuffel namens KOO (Kunst Organisatie Onderwijs) sinds 2022.  

Contact:
Ik ben te bereiken op hello@marilouklapwijk.nl of via Instagram. Foto: Liza Wolters (2023)

Terug naar boven