Dit boek gaat over jou en mij. Wij zijn. Ongeacht onze relatie, geschiedenis, afkomst, rijkdom, uiterlijk, welzijn, geaardheid, geslacht, leeftijd of persoonlijkheid. Maar wat blijft er dan nog van ons over? 
Je mag kiezen wie je bent, toch? (Zoals altijd, of zoals altijd zou moeten.)
Dit zijn wij in gegoten maar abstracte vorm; we bestaan in flarden (van gesprekken.) We spelen af in een voorlopige ontmoeting of een herinnering. 
Dit boek gaat over wat je me te zeggen had.
En ik jou.

Over een periode van 2 jaar werkte ik aan het boek ‘Het is jij of ik’. In januari 2020 kwam ik op een koude late avond, voor de deur van een bar in Oekraïne, tot de ingeving dat het boek zou gaan over hoe je iemand nooit helemaal ontmoet, maar altijd enkel een klein stukje persoon. Een stukje persoon dat op dat moment tegenover jou staat en waarop alles om ons heen van invloed is. Net zoals op mij. Het zou op tafel willen leggen de afstand; de ruimte, tussen jij en ik. Over het ervaren van ergens net niet bij kunnen; over het onherleidbare aspect van de ander. Over hoe te balanceren op het randje van een misverstand? En, hoe dat te visualiseren? Of tastbaar te maken.  
Het boek is opgebouwd uit notities, reconstructies, digitale berichten en fotografie. Een artistieke en intuïtieve uiting van iets wat ik later nog tot op de bodem wil uitzoeken. 
Het boek kost €40 en is te koop bij verschillende boekhandels en winkels, via mij of de uitgeverij of via Bol.com. De bovenstaande posters kosten €20 ps. Gelimiteerde oplage van 50. 
In navolging van 'Het is jij of ik' start in september 2022 een werkperiode bij Huis voor Makers, met de subsidie Makersregeling. 
Specificaties
Dit boek werd gerealiseerd met hulp van 108 donateurs, Gemeente Den Haag en Cultuurfonds Zuid-Holland. 
Uitgeverij: Unformed Informed

Redactie: Rianne Zijderveld
Begeleiding boekproductie: Fons Broersen
Drukkerij: NPN drukkers, Breda
2020, eerste druk
Oplage: 500 
ISBN: 9789082993295

Projectfinanciering: 15 september 2020 tot 8 november 2020
Gedrukt en gebonden: november 2020
Beschikbaar v.a. 1 december 2020
Boekbespreking bij Huis voor Makers, Makersstudio in het Koorenhuis. Den Haag, December 2021.
Foto's gemaakt door Liza Wolters