COLUMN

Elke maand schrijf ik een stukje over kunst voor het magazine Leuk070.

(Every month I write a column for a magazine called Leuk070, sorry only in Dutch.) 

marilou klapwijk een titel.jpg

Hoe belangrijk een titel is

Tijdens een lezing op de academie heb ik ooit eens letterlijk kunne noteren: "Je kunt onmogelijk een werk maken met een bepaalde boodschap en die boodschap dan begraven, maar vooral de sleutel tot die boodschap dan weggooien". Deze kunsthistoricus (wiens naam ik ook had moeten noteren) had duidelijk een frustratie met te 'zweverige' weren die hij slecht te begrijpen vond. 

IMG_1300.PNG

Werk in het wild 

Eén keer stond ik met een spuitbus in mijn handen langs het spoor. Maar bij de eerste de beste sirene die ik in de verre verte hoorde, heb ik de benen genomen volgens mij. Daarom houd ik het bij andere canvassen.

Maar ik heb nog altijd waardering voor mensen die het wel aandurven. Of organisaties die regelen dat het gewoon mag. 

12299213_1525996777725318_5277135886778523427_n.png

kunstinitiatieven 

Als je probeert een tosti te maken zonder kaas... Dan heb je eigenlijk gewoon twee losse geroosterde boterhammen met wat zwevende overige ingrediënten. Ook pizza is denk ik zo'n fantastische take-a-way geworden dankij de kaas. Gesmolten kaas laat gewoon alles aan elkaar plakken. 

 
marilou klapwijk stickertjes.JPG

We zijn begonnen

Soms, soms, laten ze een spoor van rode stickertjes achter. Het teken dat een werk verkocht is, uiteraard. Rode stickertjes zijn dan ook echt een ding in de wereld van de galeries. Soms worden er speciaal voor elke beurs nieuwe aangeschaft. Dat is net zoiets als je gelukssokken aantrekken. 

Zomer modus deadline

De zomer lijkt rustiger dan de rest van het jaar. Opdrachten liggen in de wacht. Ik wissel middagjes werken af met middagjes vrij. Afhangend van het weer en wie er jarig is. Met zo een periode in het vizier neem je je voor om dat ene werk eens af te maken. Maar goed, je raadt het al: in zomermodus laten dingen zich niet afdwingen. 

marilou klapwijk painted over sky.jpg

inspiratie is zoiets als een losse stoeptegel

Je struikelt erover. Express willen struikelen en op zoek gaan naar een losse stoeptegel geeft alleen geen enkele garantie. Maar nooit durven struikelen, heeft natuurlijk helemaal geen zin.